Blog- Eğitime Dair

egitimedair-blog

Sınavlarda En Üst Düzey Güvenlik: ÖSYM’nin İzole Matbaa Süreci ve Önlemleri

Haziran ayında gerçekleştirilecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde, ÖSYM’nin merkezinde, sınavın tüm hazırlık süreçlerini yürüten 100’den fazla personel, dış dünyadan izole bir şekilde 45 gün boyunca görev yapıyor. Bu süreçte soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi, kontrolü ve sevki gibi işlemler gerçekleştiriliyor.

Kapalı merkezde, sınav güvenliği için özel sistemler kullanılıyor. Faraday kafesi ve sinyal karıştırıcı jammer gibi teknolojilerle iletişim sinyalleri engellenirken, 7/24 emniyet güçleri de görev yapıyor.

Personelin, sınav kampına girişi “kırmızı çizgi” ile belirleniyor ve bu noktadan sonra dış dünyayla iletişimleri kesiliyor. Çöp dahi dışarı çıkarılmadan, sınav tamamlandıktan sonra bertaraf ediliyor.

Günde 200 binden fazla soru kitapçığı basılıyor ve RFID ile takip edilen kutularla merkezlere gönderiliyor. Matbaada çalışan personel için sinema, spor salonları, masaj koltukları gibi özel alanlar hazırlanmış durumda.

Sınav soruları, yüksek güvenlik önlemleri alınan kapalı bir alanda hazırlanıyor ve akademisyenler tarafından defalarca denetleniyor. Elektromanyetik dinlemelere karşı filtrelenen elektrik bağlantı kabloları kullanılıyor.

Matbaa süreci, dünya standartlarında yüksek teknolojiyle donatılmış durumda. Soru kitapçıkları tek kullanımlık kilitlerle koruma altına alınıyor ve tırlarla ilgili sınav merkezlerine güvenli bir şekilde gönderiliyor.

Sınav evrakı dijital sistemlere aktarılıyor ve değerlendirme işlemleri yapılıyor. ÖSYM personelinin sosyal ve fiziksel ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak, konforlu bir ortam sağlanıyor.

Kısacası, ÖSYM’nin kapalı merkezi, sınav süreçlerinin güvenliğini en üst düzeyde sağlamak için titizlikle tasarlanmış ve uygulanmış bir sistemdir.