Blog- Eğitime Dair

egitimedair-blog

Yeni Bir Üniversite Modeli: Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi 2024-2025’te Faaliyete Geçiyor

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki iş birliğiyle kurulacak olan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin, 2024-2025 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlayacağını duyurdu.

Özvar, Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ODTÜ, İTÜ ve Hacettepe Üniversitesi’nin Bakü’de açılacak olan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi bünyesinde Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği programlarını açacaklarını belirtti. Öğrencilerin bu programları tercih edebileceklerini ve bu kapsamda üniversitelerin kendi diplomalarını vermeye devam edeceklerini söyledi.

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğinde kurulduğunu vurgulayan Özvar, şunları dile getirdi: “Yeni bir üniversite modeli uygulanıyor. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin programlarını bünyesine taşıyacak.”

Özvar, Türk üniversitelerinin programlarının Bakü Kampüsü adı altında kendi diplomalarını verebileceğini belirterek, “Öğrenci alımı bu üniversitelerimizin cari usulleriyle gerçekleşecektir.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Özvar Türkiye’nin diğer ülkelerle de benzer iş birliklerini sürdüreceğini ve önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin programlarını başka ülkelerde açacağını açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı, bu adımın Türkiye’nin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda atılmış önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin dünyanın önde gelen üniversitelerinin programlarını yurt dışında açmak, yükseköğretimde uluslararasılaşma vizyonumuzun temel amaçlarından biridir.” şeklinde konuştu.