Blog- Eğitime Dair

egitimedair-blog

MEB Öğretmen Alımı Mülakat Süreci: Yeni Tedbirler ve Uygulamalar

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen adaylarının mülakatlarında daha sıkı tedbirler uygulayacak. Bakanlık, öğretmen atamalarında “KPSS yüzde 50, sözlü sınav yüzde 50” ağırlıklı sisteme geçişle birlikte, objektif kriterlerle sözlü sınavların yapılması için yazılı sınavlardaki sıkı önlemleri benzer şekilde hayata geçirecek. Peki, MEB öğretmen alımı mülakatları nasıl yapılacak?

Mevcut yasal düzenlemelere ve sonraki ikincil mevzuatlara göre, mülakat notuyla öğretmen atamaları gerçekleştiriliyordu. Ancak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamasıyla artık KPSS puanının yüzde 50’si ve mülakatların yüzde 50’si dikkate alınarak hesaplanacak bir atama puanı üzerinden sürecin yürütüleceği duyuruldu. Bu yeni sisteme ilk uygulama olarak, yeni duyurulan 20 bin öğretmen atamasında geçilecek.

Adayların mülakat sürecine katılımında öncelikle, KPSS skorlarına göre, atama yapılacak branşlardaki öğretmenin üç katı kadar aday, kendilerine tanımlanan mülakat merkezlerine davet edilecek. Ancak bu aşamada, adaylar ile mülakat komisyon üyeleri birbirleri hakkında bilgi sahibi olmayacaklar.

Bu bilgi güvenliği için e-Devlet üzerinden her adaya özel bir kod verilecek ve sınav giriş belgelerinde adayın fotoğrafıyla birlikte sadece bu kod yer alacak. Sözlü sınav süreci tamamen bu kod üzerinden yürütülecek.

Sözlü sınav merkezlerinde, elektronik cihazlarla (cep telefonları dahil) girişe izin verilmeyecek ve her adayın başvurduğu branşla ilgili elektronik ortamda soru bankası oluşturulacak. Adaylar, sözlü sınav esnasında hem sözlü hem de yazılı olarak soruları cevaplayacaklar.

Bakanlık, her bir branştaki öğretmen adayı için bilgilendirme kılavuzları hazırlayacak ve bu kılavuzlarda adayların sorumlu olacakları ders programlarına dair bilgiler yer alacak.

Sözlü sınav süreçlerinin tamamı kamera ile kayıt altına alınacak ve adayların isimleri yerine e-Devlet’ten verilen kodlar kullanılacak. Bu şekilde, mülakat sürecinin objektiflik ve güvenlik açısından sağlam temellere dayandırılması hedefleniyor.